Sevärdheter och attraktioner i Kristianstad

Kristianstad bjuder på en rad spännande attraktioner, inte bara under sommarmånaderna, då kringliggande naturområdena lockar mest med mängder av friluftsaktiviteter och kulturupplevelser och när Kristanastadsdagarna äger rum.

Kristianstad bjuder på en rad spännande attraktioner, inte bara under sommarmånaderna, då kringliggande naturområdena lockar mest med mängder av friluftsaktiviteter och kulturupplevelser och när Kristianstadsdagarna äger rum. Vattenriket i Kristianstad är fullt av liv året runt - under hösten och vintern rastar tiotusentals gäss i trakten och chansen att se en havs- eller kungsörn, t.o.m. i stadens närhet är rätt stor. Och i själva staden hörs jazzmusik som spelas under den årliga jazzfestivalen i oktober. I själva staden, med sin stolthet i spetsen - den Heliga Trefalfighets kyrkan som anses vara Nordens skönaste renässanstempel, är det värt att utforska caféer, krogar och butiker som kantrar de vakra gågatorna i centrum.Trefaldighetskyrkan


Den kallas för Nordens vackraste renässanstempel och är en av Kristianstads alla stoltheter med sin imponerande fasad och interiör. Denna praktfulla kyrka byggdes mellan åren 1618 och 1628 och påminner Kristianstads invånare om sin stads grundare, danske kungen Christian IV, som lät uppföra kyrkan.VattenrikeLängs Skånes största vattendrag, Helge å, ligger detta 3,5 mil långa ekomuseum tillika vattenrike, som också är ett av norra Europas mest intensiva fågelområden. Detta unika område betraktas som så viktigt att Sverige fått internationell hjälp för att kunna bevara det och är ett av Sveriges första biosfärområden som skyddas av UNESCO. Vattenriket är kantat av strandängar, ädellövskog och på de sandiga markerna breder mängder av flora och fauna ut sig.
Ta en guidad båttur eller ta dig fram på egen hand med kanot längs Kristianstads vattenrike och upplev både djur och fantastisk natur som kommer att slå dig med häpnad.


Ålakusten


Längs Hanöbuktens klara vatten, vid Skånes östra kustlinje, finner du ett landskap perfekt för bad och friluftsliv. Detta är en unikt kustlandskap med fantastiska fiskemiljöer, samtidigt som det är ett äldre kulturlandskap med flera naturreservat. Om du börjar vid Åhus och därefter följer kusten söderut är du i Ålariket där Ålabodarna ligger tätt.
Det är här man ägnar sig helhjärtat åt det som är typiskt för Åhus och dess södra kust: ålafiske, säsongsfisket som äger rum under sensommaren och hösten, och kommer man hit möts man direkt av allt det som hör ett riktigt ålafiske till, som nätens torkställningar och Ålabodarna.
Men framförallt arrangeras Ålagillen precis i brytningen mellan sommar och höst. En tradition som kan få folk att gå man ur huse för att få uppleva både en kulinarisk höjdare och ett matgille som du inte finner någon annanstans i världen. Här kan du givetvis få den mest kända av åladelikatesserna, den rökta ålen, men även halmad ål, kokt ål, luad ål, luad ål, stekt ål, den gudomliga ålasoppan och många andra tillagningar av ål.


ÅhusFrån stadslivet inne i Kristianstad är det inte långt till denna charmiga idyll vid havet. Med anor från medeltiden består Åhus av korsvirkeshus och smala, kullerstensbelagda gator som ringlar sig fram genom byn och som leder till bland annat ett av Sveriges vackraste torg. Under somrarna blommar Åhus upp och invånarantalet tredubblas. Kanske är det de milslånga ständerna som lockar, eller den goda maten på bland annat Åhus Gästgivaregård. Under sommarmånaderna är Åhus hamn platsen där alla samlas. Då kan du delta i en av alla trevliga aktiviteter som anordnas där, eller bara ta en rogivande promenad längs kajen. Dessutom så är det i Åhus som världskända Absolut Vodka produceras.


Humleslingan


Strax utanför Kristianstad, längs vägarna runt Skånes största sjö - Ivösjön finns landets enda humletorka tillsammans med ett trettiotal sevärdheter. Området är rikt på fosilier och kulturhistoriska sevärdheter. Detta är också en guldgruva för alla som är intresserade av konst och konsthantverk, då här finns flera utställningar och ateljéer att besöka, på bland annat Iförverkens industrimuseum, Humletorkan och Galleri Lindqvist. Dessutom kan du få guidade rundturer och lära dig allt om bygdens historia, besöka kyrkorna i området, vilka ofta anordnar konserter och har friluftsgudstjänster, eller gå på teater på Bäckaskogs slott.
I slutet av sommaren är det dags för Humleslingans absoluta höjdpunkt; då får allmänheten komma och skörda humlet i Näsum – en mycket uppskattad händelse.
Detta är bara ett fåtal av alla aktiviteter som finns att upptäcka längs Humleslingan som omges av fantastisk natur med stora sjöar, fruktodlingar och bokskogar.
Ett bra tips är att besöka området den 15 maj, då många av anläggningarna har öppet hus.